Personal

Hoe krijg jij je leven in balans?

In balans zijn. We weten allemaal dat het iets positiefs is maar hoe ziet ‘in balans zijn’ er voor jou uit? Iedereen heeft een eigen en uniek leven en daarom kan het vinden van de juiste balans in het leven er voor iedereen anders uitzien. Wat we wel gemeen hebben, is dat de behoefte ernaar vaak pas ontstaat als je het gevoel hebt dat niet alles op rolletjes loopt en de stress zich opstapelt. Dan gaan de alarmbellen af en ga je op zoek naar een oplossing voor de problemen die zich op dat moment voordoen en de chaos die ontstaat.

Creëer ruimte voor inzicht

De eerste stap naar een fijne balans waarbij jij je gelukkig voelt, is het creëren van rust. Hierdoor ontstaat er ruimte in je hoofd zodat je kunt nadenken over de dingen in jouw leven en ze op een rijtje kunt zetten. Hierdoor kun je zelf beoordelen waar de knelpunten zitten en waar je graag aan wilt werken. Aan de slag dus, maar hoe kom je tot rust als je een druk leven hebt en geen minuut over hebt op een dag?
Het antwoord is mediteren. Als je nog niet bekend bent met mediteren, klinkt het misschien als een zwaar en zweverig woord, maar niets is minder waar. Iedereen kan mediteren en het brengt je gegarandeerd de rust die je nodig hebt. Het enige dat je moet doen, is een momentje op de dag vrijmaken, volhouden en je zult na een paar keer al de positieve effecten merken.

Mediteren

Het fijne aan mediteren is dat je het overal kunt doen en er vrijwel niets voor nodig hebt. Het belangrijkste is dat je wilt mediteren en overtuigd bent van de voordelen, en niet ongeduldig bent. Of je nu thuis bent, op reis of ergens buiten, je kunt overal mediteren.
Vind een fijne plek waar jij het gevoel hebt dat je je op je gemak voelt (een rustig plekje in het park, je slaapkamer, de yogastudio). Zorg dat je aangenaam zit of ligt waardoor je niet wordt afgeleid door je lichaam. Als je ervoor kiest om zittend te mediteren, dan is een meditatiekussen voor velen de ideale oplossing voor een comfortabel zitgevoel. Je kunt ook een dikke handdoek gebruiken of een yogamat. Sluit je ogen en focus je in het begin op je ademhaling. Adem zo rustig mogelijk in, houd je adem heel even vast, adem weer zo rustig mogelijk uit en houd weer heel even vast. Zodra je een prettig ritme hebt gevonden zal je merken dat je lichaam zich ontspant en je gedachten je aandacht overnemen. Geef je gedachten alle vrijheid en probeer vervelende gedachten niet te blokkeren! Laat alles langskomen en kom erachter wat zich op dit moment in jouw hoofd afspeelt. Geef je gedachten een eigen plekje en laat het voor wat het is, je hoeft er niet direct iets mee te doen. Het gaat erom dat je inzicht krijgt waar je later op een rustige manier iets mee kunt doen.

De volgende stap

Nadat je erachter bent gekomen waar jij op dit moment mee worstelt én het een plekje hebt gegeven zodat je er niet onrustig door wordt maar juist vertrouwen hebt in het vinden van een oplossing, is het tijd om een volgend stapje te zetten. Dit volgende stapje kan voor iedereen anders zijn, afhankelijk wat jou op dat moment bezig houdt. Veel voorkomende keuzes zijn het beëindigen van negatieve relaties, het stoppen met doen van dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, het opzoeken van dingen die jou juist wel gelukkig maken en, daar is ie weer, het toepassen van rust in je leven. Want we worden allemaal dolgelukkig van rust!

Yoga fits all!

Heb je al eens een yogalesje geprobeerd op de sportschool, in de yogastudio of thuis? Yoga bestaat in oneindig veel soorten en uitvoeringen welke allemaal gemeen hebben dat je controle over je lichaam, geest en daarmee je leven krijgt. Yoga staat voor rust, balans en gezondheid en iedereen is geschikt om yoga te doen, wie je ook bent. Voor yoga geldt bijna hetzelfde als voor mediteren: je hebt er heel weinig voor nodig en kunt het overal doen. Een yogamat kopen is een fijne start zodat je met je matje overal naartoe kunt en altijd verzekerd bent van een comfortabele en hygiënische ondergrond.
Als je een matje hebt gevonden dat bij jou past, gaat er een wereld voor je open. Bezoek eens een yogastudio in de buurt voor een gratis proefles en stel de vragen die je hebt aan de docent, die je meestal een warm welkom geeft. Heb je een abonnement bij een sportschool? Bekijk het lesrooster dan eens en ontdek of er yoga wordt gegeven. Wil je liever thuis aan de slag, op je eigen manier en tempo? Dat kan ook! Gebruik YouTube (Yoga with Adriene) of een van de vele apps (Daily Yoga) op je smartphone om een aantal basis houdingen te leren en voer deze in alle rust op je eigen manier uit. Je kunt ze niet fout doen, jij bepaalt tot hoe ver je je lichaam wilt laten gaan en ga vooral niet verder dan je lichaam aangeeft.

Tip: probeer eens een proefles Yin Yoga. De houdingen bij deze yogastijl duren langer dan bij andere yogastijlen en kunnen gemakkelijk tot 5 minuten duren. Als je een fijne positie hebt gevonden, kun je tegelijkertijd mediteren waardoor je in totale balans raakt.

Rust is het begin, waarna je inzicht krijgt in de dingen die jij wel en niet wilt in het leven. Volg ze en op een dag zal je merken dat je ‘in balans bent’. Namasté.

Dit artikel is speciaal geschreven door Lisanne van superyoga.nl, als je wilt starten met yoga of bezig bent is deze webshop een goede tip! Ook plaatst ze hierop regelmatig interessante blogs, het is zeker de moeite om eens een kijkje op te nemen. Ik wil ook Lisanne nog eens van harte bedanken voor dit interessante artikel! Ik hoop dat jullie hier net zoveel aan hebben zoals ik er aan heb gehad.