Beauty

Alles wat je moet weten over ontharen

Nu dat het terug wat warmer is, is het tijd om terug topjes en rokjes aan te doen! Maar oei, we moeten soms snel nog eerst die winterdons verwijderen he. 😉 Je kan je natuurlijk heel het jaar door ontharen maar ik hou soms wel een winterstop zodat ik niet altijd moet waxen. Maar nu met het zonnetjes leek mij het de perfecte gelegenheid om eens alle verschillende ontharings methodes op een rijtje te zetten met wat uitleg en natuurlijk de voor en nadelen hiervan!

Scheren

Bij scheren verwijder je enkel de haartjes op het huidoppervlak. Dit kan je doen met een scheermesje of een elektrisch scheerapparaat. Bij deze methode komen de haartje sneller terug. Meestal als stoppeltjes omdat de haren door het scheren dik en kort zijn.

Voordelen

Makkelijke, snel & goedkoop.

Nadelen

Haartjes komen zeer snel terug in de vorm van stoppels, je kan snijwondjes maken. Ook kan je door scheren meer last hebben van ingegroeide haartjes en kan scheren een irriterend effect hebben.


Ontharingscrèmes

Als je geen pijn wilt hebben door bv. te waxen of geen risico om wondjes te maken door het scheren, dan is ontharingscrème een zeer makkelijk oplossing! Je laat deze crème meestal een aantal minuten inwerken, en dan zorgt dit chemisch ontharingsmiddel er voor dat de haartjes oplossen. Het enige wat je nog moet doen is de crème er vanaf halen met een spateltje en de rest kan je afspoelen.

Voordelen

Het is pijnloos en eenvoudig.

Nadelen

Het is een chemisch product dus het is niet geschikt voor een gevoelige of droge huid. Je haartjes komen ook terug na een 3 tot 5 tal dagen. En meestal ruikt zo’n crème niet zo heel goed.


IPL

IPL ontharen wordt meestal gebruikt door een schoonheidsspecials maar ook heb je IPL apparaten voor thuisgebruik. IPL werkt met lichtflitsen die door het haarzakje worden opgenomen. Die lichtenergie wordt omgezet in warmte die de pigmentcellen en wortel van het haar zullen beschadigen. Bij een apparaat voor thuis is de intensiteit van het IPL toestel te laag om permanent te ontharen. De haarwortel komt in een soort van rustfase maar wordt niet vernietigd. Bij een schoonheidsspecialist heb je meer kans op een vermindering van de haargroei. Maar dit hangt van persoon tot persoon af.

Voordelen

Haren blijven langer weg omdat ze in een rustfase komen.

Nadelen

Het flits licht is gevaarlijk voor de ogen. Het is ook niet geschikt voor alle haartypes. Het duurt zeer lang om alles te behandelen. Ook mag je voor en na een behandeling een tijdje niet in de zon komen. Maar het is vooral ook zeer prijzig.


Ontharings-pads

Dit is een pad die bestaat uit fijne kristallen, je hebt dit in verschillende maten en voor je lichaam en gezicht. Door deze pads in ronddraaiende bewegingen te gebruiken komen de haarzakjes open te staan. Hierdoor kunnen de kristallen bij de wortel van het haar komen, en wanneer je dat de andere kant ronddraait worden het haartje verwijderd. Dit gebeurt allemaal op een zachte manier zonder de huid te beschadigen.

 Voordelen

Pijnloos, veilig & je hebt geen scheerschuim of water nodig.

Nadelen

Het kan lang duren en op stugge haren werkt dit niet zo goed.


Waxen

Je hebt verschillende soorten wax: warme of koude, met of zonder strips. Je kan dit makkelijk thuis doen of laten doen door een schoonheidsspecialist. Met waxen trekt je de haartjes en de wortel er helemaal uit. De eerste keren is dit vrij pijnlijk, maar na een aantal keren worden de haartjes dunner waardoor je minder pijn ervaart.

Voordelen

Haren blijven lang weg en komen dunner en minder hard terug.

Nadelen

Pijnlijk en je huid kan geïrriteerd raken na het waxen.


Epileren

Persoonlijk vind ik dit pijnlijker dan waxen, maar het is een methode dat werkt voor jouw of niet. Met een epileer apparaat trek je dus ook de haartjes met de wortel uit. Ook bestaat er epileren met draad. Dit komt uit het Midden-Oosten maar is bv. perfect om je wenkbrauwen mooi in vorm te krijgen aangezien je met draad mooie strakke lijnen kan epileren.

Voordelen

Haren blijven lang weg, je moet maar 1x een epileer apparaat aanschaffen waarmee je lang kan doen. De haartjes worden dunner en komen minder hard terug.

Nadelen

Je kan last hebben van ingegroeide haartjes en het is pijnlijk.


Laserontharing

Bij laserontharing maakt men gebruik van lichaamseigen melanine dat in het haar aanwezig is. De laser stuurt een puls naar het haar waardoor door de warmte de melanine naar de haarwortel wordt getransporteerd, met als resultaat dat de haarwortel wordt vernietigd.

Voordelen

Je bent voor 80 tot 90% verlost van de ongewenste haartje. Haartjes dat er dan nog zijn, zijn meestal dooshaartjes. Het doen geen tot weinig pijn. Een lazer heeft een hoger vermogen dan IPL waardoor de diepere haarzakjes te bereiken zijn.

Nadelen

Je hebt afhankelijk van de zone toch 5 tot 10 behandelingen nodig waar telkens ongeveer 6 weken moet tussen zitten. Buiten dat is het ook vrij kostelijk.

Welke methode gebruik jij om van jouw ongewenste haartjes af te komen?

Lots of love xxx

Je kan me volgen op:

– instagram

– youtube

– facebook

– bloglovin

Disclaimer: de blogster achter missprettiness.com heeft dyslexie. Ik doe mijn best om spellingsfouten te voorkomen. Als je er toch opmerkt alvast sorry hiervoor!